27.4.12

Οι κήποι του Πασά







Θεσσαλονίκη...
Αυτή η πόλη συνεχίζει να με ξαφνιάζει... Πρόσφατα έμαθα για ένα μέρος που δεν γνώριζα. Τους Κήπους του Πασά στην Άνω Πόλη.

Οι κήποι του Πασά βρίσκονται στο χώρο πίσω από το νοσοκομείο Αγ.Δημήτριος στην Θεσσαλονίκη. Χρονικά τοποθετούνται στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μία εποχή που η Υψηλή Πύλη, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του οθωμανικού κράτους, κάνει διάφορα δημόσια έργα και κτίζει δημόσια κτήρια σε εκλεκτικιστικό ρυθμό. Η ποιητική ονομασία των κήπων οφείλεται στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αφού δεν υφίσταται κάποια σύνδεση με οποιονδήποτε Τούρκο αξιωματούχο. Αντίθετα είναι σχεδόν βέβαιο ότι χτίστηκαν από την αρχή για να αποτελέσουν τον κήπο του νοσοκομείου. 
Η έκταση που καταλαμβάνουν οι Kήποι του Πασά είναι περίπου 1.000 τμ με έντονη κλίση και θέα προς την πόλη. Όλα τα κτίσματα είναι μικρού μεγέθους με κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα. Η κατασκευή στηρίζεται σε σιδηροδοκούς και σιδηρόβεργες όπου πάνω τους στηρίζονται ακατέργαστη πέτρα στα χαμηλά σημεία και τούβλα στα ψηλότερα. Υπάρχουν και αρκετά ένθετα κεραμίδια όπου διακρίνεται η φίρμα της κεραμοποιίας Allatini.









Δυστυχώς η εικόνα της εγκατάλειψης είναι εμφανής και σε αυτό το μνημείο της πόλης, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αποτελεί ακόμα ένα ιστορικό και αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς. 





1 σχόλιο:

  1. Fyi, στους κήπους του Πασά γίνονται τρελά πικνικ από φοιτητές. Πήγα πέρυσι Καθαρά Δευτέρα και γινόταν χαμός! Λογικά, και φέτος την Πρωτομαγιά θα γίνεται χαμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...